Камбанарията на Ямача ще засияе в синьо в подкрепа на кампанията „Дари дъх“

На 5 май Камбанарията на Ямача ще бъде осветена в #синьо в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата и коварна болест пулмонална хипертония. У нас от това заболяване страдат близо 500 българи. Най-разпознаваемият симптом на болестта е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на #кислород в човешкия организъм. Пациентите с пулмонална хипертония са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия.

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В кампанията през 2021 г. ще се включат над 80 пациентски организации от цял свят. Мотото на кампанията е „Дари дъх“, а #община #Хасково се включва в инициативата за първи път. Поканата е от Сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”

Освен #Камбанарията на #Ямача в Хасково, в синьо утре вечер ще бъдат осветени Националният дворец на културата в #София, сградата на Командването на военноморските сили във #Варна, сградата на общината в #Бургас и параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в #Плевен.

#ДариДъх

#pHmatters #worldPHDay2021 #pulmonaryhypertension

 

 

Върни се в началото на страницата