В ход е изпълнението на проект „Въвеждане на мерки за енергийно спестяване чрез подмяна на улични осветители с нови светодиодни (LED) осветители на основни булеварди в град Хасково“

В ход е изпълнението на проект „Въвеждане на мерки за енергийно спестяване чрез подмяна на улични осветители с нови светодиодни (LED) осветители на основни булеварди в град Хасково“.

В рамките на 60 дни ще бъде направена подмяна на уличното осветление на бул. „Г. С. Раковски“, бул. „Съединение“, бул. „Илинден“, бул. “Освобождение“ и бул. „Васил Левски“. Броят нови осветителни тела, които ще се монтират в Хасково е 881.

Вече са сменени голяма част от уличните лампи в южната част на бул.“Освобождение“. На терен се извършват демонтаж на старите тела, на окачващите елементи, монтират се нови високоефективни LED #осветителни #тела, както и нови окачващи елементи (рогатки), където е необходима подмяната им.

„Доволен съм, че успяхме да започнем смяната с енергоспестяващи тела, защото се намираме в една криза без аналог. В началото на годината ние планирахме разходите за уличното осветление в бюджета, когато мегаватчас електроенергия беше 70 лева. Днес се очаква на енергийната борса 1 мегаватчас да е 700 лева“, каза кметът на #община #Хасково Станислав Дечев. „Освен бизнеса, в много тежко състояние са и общините, болниците, ВиК-дружествата, социалните заведения и др. Ние сме на прага на една безпрецедентна криза. Затова съм категоричен, че това е най-подходящият момент да използваме ресурсите си и да подменим осветителните тела като превантивна мярка, с която ще свалим енергопотреблението в общината. Ще предприемем и други мерки, за да се справим с тази невиждана криза. Но в никакъв случай това няма да е за сметка на комфорта и сигурността на хората!“, категоричен е Станислав Дечев.

„Очаквам от държавата да поеме част от тежестта за тези разходи. Всички знаем, че много от държавните дружества излизат на свръхпечалби. Нека Служебното правителство намери своите механизми и да върне част от средствата, както на бизнеса, така и на общините, за да можем да покрием разходите си“, каза още кметът на Хасково.

Проектът за подмяна на уличното осветление се финансира от общинския бюджет. Стойността му е 166 666 лв. без ДДС. „Смяната на уличното осветление с високоефективно, ще бъде трайна политика на община Хасково и в следващите години. Надявам се, не само през бюджета на общината, но и в Плана за възстановяване и устойчивост, да са заложени средства за модерно и икономично осветление“, каза още Станислав Дечев.

Всички свалени стари осветителни тела ще бъдат монтирани в селата от община Хасково.

 

Върни се в началото на страницата