Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ Хасково 2021 стартираха с изложба „Тя прослави България“

🎻Експозицията е посветена на ненадмината хасковска цигуларка проф. Недялка Симеонова. Тя включва 15 документални пана, посветени на #живота и #творчеството на първата българка-виртуоз цигулар. На откриването присъстваха заместник-кметът на #община #Хасково Мария Вълчева, председателят на журито на Конкурса за млади #цигулари проф. Йосиф Радионов и диригентът на „Софийски солисти“ проф. Пламен Джуров.

Изложбата е дело на експертите от РБ “Христо Смирненски“ и е подредена във фоайето на библиотеката. Използвани са снимки и документи от дигиталната колекция на РБ „Христо Смирненски“ и от фондовете на Централен държавен архив-София, Държавен архив-Хасково и РИМ Хасково. Всеки посетител може да види #албуми, нотни издания, #филми, #книги и сборници, посветени на живота и творчеството на проф. Недялка Симеонова. По време на Музикалните дни ще звучат документални концертни записи на именитата цигуларка, подарени на библиотеката в Хасково от сестрата на Недялка Симеонова – Ана Симеонова. Експозицията „Тя прослави България“ ще остане тук до средата на декември, а след това ще гостува в Свиленград, Димитровград, Любимец, Симеоновград и Харманли.

Изложбата се финансира от община Хасково по програма „Културни инициативи“ и ще бъде публикувана на сайта на библиотеката.

Върни се в началото на страницата