Станислав Дечев: Стиховете на Ботев са свещените евангелия на българската свобода

Хасково отбеляза 174 години от рождението на Христо Ботев с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета-революционер. За да се преклонят пред делото и паметта на Ботев в тържествената церемония участваха кметът на община Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, областният управител на Хасково Катя Панева, командирът на Военното формирование подп. Светослав Годинов, заместник-кметовете на община Хасково Мария Вълчева, Динко Тенев и Танер Емин, секретарят на община Хасково Пламен Лечев, общински съветници от различни политически сили, представители на политически и патриотични организации, граждани.

В словото си кметът Станислав Дечев припомни, че когато през 1875 година в Букурещ излиза стихосбирката „Песни и стихове на Ботев и Стамболов“, тя се е изпращала в България заедно с пушките и барута за въстанието. „В онези дни оръжие и думи, сила и вяра вървят ръка за ръка и водят българите към свободата. И всичко това, защото народът ни има вдъхновител, водач, лидер. Христо Ботев живее едва 28 години и пише само 20 стихотворения. Но тези стихове се превръщат свещените евангелия на българската свобода! Поклон пред паметта на Ботев! Бог да пази България!“, каза кметът на община Хасково.

По-късно на площад „Свобода“ се проведе празничният Богоявленски водосвет по освещаване на знамената на българската армия. Командирът на Военно формирование 52 740 подп. Светослав Годинов прие почетния строй, а отец Никола благослови военнослужещите. Церемонията приключи с празничен марш.

 

Върни се в началото на страницата