Община Хасково спечели наградата на БГАсист в конкурса „Достъпните 2021“

Официалният сайт на община Хасково спечели първо място в конкурса „Достъпните 2021“. Конкурсът се организира от БГАсист и има за цел да обърне вниманието на обществеността върху нуждата от осигуряване на уеб достъпност за хора със зрителни увреждания. Номинациите за достъпност на сайтовете са направени от хора с нарушено зрение, които ежедневно използват специализирани програми. Това е екранен четец-софтуер, който преобразува текста от екрана в звук. Незрящите хора не работят с мишка, а само с клавишни комбинации. Когато сайтът не е съобразен със съответните изисквания за работа с т.нар. екранен четец, незрящият потребител не може да използва сайтът пълноценно.

Днес на официална церемония в платформата ZOOM бяха връчени отличията на най-достъпните сайтове. Община Хасково спечели първото място и по-ценното: благодарност и признание от БГАсист за социалната си ангажираност.

В официално изявление от организацията заявиха: „Специални благодарности на наградените: Община Хасково, Водоснабдяване и канализация -  Варна ООД, Фондация Хоризонти, Община Бургас, община Варна, Община Стара Загора, Електронната библиотека към Национално читалище на слепите Луи Брайл 1928, Единен информационен портал https://coronavirus.bg/, Моята библиотека, Булсатком, Takeaway.com, Google Play. Благодарим и на онези от вас, които  номинирахте достъпни сайтове. Ето и кой получи специалните награди на БГАсист: Георги Ламбов, Атанас Христов Матев,  Силвия Дацин и  Стойка Ваклинова“

На снимката се вижда компютърен екран и участниците в Zoom церемонията. Вижда се също и плакета, който наградените сайтове получават - надписан на плоскопечатен  шрифт и брайл.

Всички публични сайтове на територията на ЕС трябва да бъдат достъпни за хора с увреждания, съгласно Директивата за уеб достъпност за хора с увреждания ЕС 2102 от 2016 г., а българският нормативен акт за регулиране е  Наредба за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните  административни услуги. Стандартът за уеб достъпност е Web Content Accessibility Guidelines, с който в световен мащаб се съобразяват правителства, бизнес и обществени организации.

Върни се в началото на страницата