ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ празнува 50 години от създаването си

С официална церемония днес ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ отбеляза 50 години от създаването си. Гости на празничната проява бяха кметът на община Хасково Станислав Дечев, заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова, Стамен Янев-съветник в Кабинета на министъра на иновациите и растежа, народният представител Делян Добрев, областният управител на Хасково Катя Панева, съветникът в МОН Камен Тодоров, началникът на РУО Хасково Веселина Павлитова, заместник-кметовете на Хасково Динко Тенев и Танер Емин, общински съветници от Хасково, бивши преподаватели и възпитаници на училището.

Кметът на община Хасково Станислав Дечев, който също е възпитаник на ПМГ Хасково, сподели: „Когато идвах тук срещнах доста мои съученици. И те идват на тържеството и ще бъдат със семействата си довечера и на концерта. И си дадох сметка, че през тези 50 години не е написана само училищната история. За тези 50 години са написани и хиляди семейни истории. Тук са учили бащи и майки, после синове и дъщери, и дори внуци от едни и същи фамилии. Защото любовта към това училище може би се предава по кръвен път. Аз учих тук, тук завърши и моят син“, разказа градоначалникът.

„Но всъщност, вие, сегашната генерация, сте важните днес. Защото вие започвате да пишете следващата половинвековна история на ПМГ. И аз съм сигурен, че тя ще бъде много по-успешна, много по-интересна и не на последно място- също толкова неповторима. Скъпи млади хора, всеки учебен час, всеки взет изпит, всяко излизане на дъската е брънка от училищната история. Затова бъдете отговорни към себе си, към преподавателите си и към Природо-математическа гимназия Хасково. Знам по себе си, че не е лесно. Но също така знам, че вие ще успеете!“, каза Станислав Дечев. Кметът на Хасково подари на гимназията кристална статуетка на Света Богородица. „Нека закрилницата на нашия град пази всеки от вас по пътя му. Честити 50 години, ПМГ!“, завърши обръщението си Станислав Дечев.

Днес в училището с тържествен водосвет беше открит STEM център по софтуерни и хардуерни науки и 3D принт технологии.

Върни се в началото на страницата