Първа копка на строителството на закрития плувен басейн в Хасково

Община Хасково започна строителството на закрития плувен басейн. Днес беше даден стартът на реалните строителни дейности на басейна със символична първа копка, направена от кмета на община Хасково Станислав Дечев, арх. Павла Тончева и представителят на фирмата-изпълнител Михаил Райчев.

Изграждането на плувен басейн в Хасково е ангажимент, който кметът на община Хасково пое пред жителите на града преди две години. Той припомни всички трудности, през които е минал екипът на община Хасково, за да се стигне до днешния ден и благодари специално на арх. Павла Тончева за работата й по идейния проект за новия басейн на Хасково. „Човекът, който прие този проект като своя кауза е д-р Марио Янакиев. Той заедно с колегията на БЛС в Хасково подкрепиха тази идея, заради здравето на децата ни“, разказа кметът Станислав Дечев. „Захванали сме се с нещо изключително трудно във време на летяща инфлация, война, ковид пандемия, бързо скачащи цени. Проблемите ги решаваме ежедневно и вярвам, че ще успеем в срок. Строителите също изпитват огромни трудности и аз ги поздравявам за куража и смелостта в това трудно време да се заемат с тази задача- Хасково да има басейн“, подчерта Станислав Дечев.

За да е успешно начинанието отец Никола отслужи водосвет и благослови всички, които имат заслуги за осъществяването на този проект.

Сградата на закрития плувен басейн е разположена в северната част на поземлен имот № 77195.31.53 /УПИ I, кв.901 по плана на град Хасково/, в близост до ул. „Панорама“. Тя е с правоъгълна форма, с размери в план 48,22м/28,63м. Състои се от висока част, където ще се помещават два плувни басейна и ниска част, където ще са разположени помещенията, обслужващи басейните.

Плувният комплекс ще разполага с един състезателен басейн и един детски басейн. Състезателният басейн е с дължина 25м, ширина 12,5м, дълбочина на водата – от 1,8 до 2,00м и ще е с 5 коридора за състезания и тренировки. Детският басейн е с размери 12,5/8,0м. Дълбочината на детския басейн в единия край ще е 80см, а в другия – 120см.  Предвидени са мобилни трибуни за зрители.

В по-ниската част на сградата ще се разполагат съблекални, администрация, лекарски кабинет, зона за посетители. Там ще има и техническо помещение с оборудване за двата басейна, два компенсаторни резервоара и складови помещения. В сградата ще има обслужващи помещения, включително за хора с увреждания, съблекални за спортисти с оборудване в тях, душове, умивални, обходни пътеки. Сградата е със застроена площ 1375,48 м2 и сутерен - 215.87 м2.

Срокът за тяхното завършване на строителството е 365 дни. Общата стойност на договора за проектиране и изпълнение е 1 307 000 без ДДС. 

Предвижда се на терена, където след една година ще има нов закрит плувен басейн, да има паркинги, да се възстановят съществуващите и да се изградят нови спортни игрища за футбол, баскетбол и други спортове.

Върни се в началото на страницата