На 14 и 15 май община Хасково кани всички на "Китна Тракия пее и танцува" Хасково 2022 - празник на автентичното народно творчество и възродените традиции

 56-и НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО „КИТНА ТРАКИЯ ПЕЕ И ТАНЦУВА”- ХАСКОВО

14-15 май 2022 год.

Община Хасково организира Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува”. Това е празник автентичното народно творчество, който съхранява отколешните български традиции.

Тази година в Националния събор за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува” ще участват 67 фолклорни групи и 41 индивидуални изпълнители. Участниците са от 26 общини и 47 населени места от цялата страна.

Съборът се провежда по традиция в #парк #Кенана. Изпълнителите се представят на две сцени.

Конкурсната част на Събора е на 14 май 2022г. Началото е в 9.00 часа.

Официалното откриване на „Китна Тракия пее и танцува“ ще бъде от 12.00 часа на първа сцена в парк „Кенана“. Специален гост на „Китна Тракия пее и танцува“ за откриването е една от най-обичаните млади народни певици в България Петя Панева, победител в „Гласът на България“ през 2021 г.

На първа сцена фолклорните групи и изпълнители ще бъдат оценявани от жури в състав: председател- акад. Милчо Василев - преподавател по дирижиране на народен оркестър, свирене в народен оркестър, академичен народен оркестър, инструментознание, методика на преподаване на духови народни инструменти и членове Иван Иванов – хореограф и художествен ръководител на ПАНПТ „Китна Тракия“ и Розалина Гогова – етнограф.

На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател – доц. д-р Стефан Йорданов- хореограф на АФА към АМТИИ, Пловдив и членове Фанка Койнарова – народна певица и преподавател по народно пеене и Диляна Пецова – етнограф от РИМ- Хасково.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория, както и дипломи за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за участие.

На 15 май 2022г. Националният събор „Китна Тракия пее и танцува“ очаква всички любители на #българския #фолклор отново в парк „Кенана“. Във втория ден програмата включва концерти на детски ансамбли за народни танци от област Хасково. Гостуват:

• Детски танцов състав "Хорищенче" и детско-юношески състав "Хорищенче", Харманли с ръководител Галина Христова

• Детска група "Хорце" при НЧ "Заря-1957", Минерални бани

• Детски танцов състав "Гайтанче" към ОП "Детски и младежки център" Димитровград с ръководител Наташа Тянкова

На сцената на „Китна Тракия пее и танцува“ ще излязат и любимците на хасковската публика:

• Танцов ансамбъл „Южняци“ с художествен ръководител Васко Димов

• Представителен танцов ансамбъл „Хасково“ с художествен ръководител Ана Димитрова

• Представителен танцов ансамбъл „Златна Тракия“ с художествен ръководител Златка Тимонова

• Детски танцов състав „Пъстрица“ с хореограф Иван Иванов

Концертите на детските ансамбли за народни песни и танци ще бъдат на втора сцена в парк „Кенана“ от 10,00 часа.

Веднага след тях е и кулминацията на празничния ден.

От 12,00 часа – концерт-спектакъл „Ние, българите!“ на специалните ни гости Ансамбъл „Чинари“. Няма българин, който да не се любува за изпълнителите на ансамбъл "Чинари"- талантливи и красиви млади хора, виртуозни изпълнители на традиционни и съвременни български танци, песни и инструментални мелодии.

Националният събор „Китна Тракия пее и танцува“ кани всички гости и жители на Хасково и на ГОЛЯМОТО ТРАКИЙСКО ХОРО, което ще се извие на поляната пред първа сцена от 13,30 часа в неделя. Да се хванем за ръце и да извием ГОЛЯМОТО ТРАКИЙСКО ХОРО заедно с Народен оркестър при община Хасково с ръководител Димчо Йорданов и солистите Фанка Койнарова и Росица Делева.

За да бъде незабравим Съборът „Китна Тракия пее и танцува“ община Хасково подготвя "Кът за спомени"- специално обособена част, декорирана с автентични предмети от тракийския бит, където всеки може да си направи снимка за спомен от Събора на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“.

За първи път на „Китна Тракия пее и танцува“ гостува Етно Базар „Наше село“. За да се потопите пълноценно в атмосферата на българския бит, община Хасково и Етно Базар „Наше село“ Ви предлагат среща с автентични и доказани майстори и участници във всички обособени зони на базара- занаяти, кулинария, фермерски базар и забавления.

В зоната на занаятите специално за гостите на „Китна Тракия пее и танцува“ дърворезба, плъстене на вълна, тъкане на килими, черги и грънчарство- занаяти, които ще се демонстрират на място. За по-любознателните са предвидени и специално обособени работилници към дюкянчетата, където лично ще могат да се опитат да изработят нещо с ръцете си.

Неизменна част от традиционните български етно-базари са и вкусните спомени от "едно време". Всеки ще има възможност да опита някое от специално подбраните кулинарни предложения на Етно базар "Наше Село" - гозби, приготвени на огън, дърпана баница на туч, сладки орехчета и прасковки, фунийки, тригуни, толумбички, жива боза и много други, приготвени по стари традиционни рецепти.

Естественото продължение на Кулинарната зона е Фермерският пазар с продукция от български ферми и производители, предлагащи продукти, създадени с внимание и запазили високото качество от миналото - мед, млечни и месни продукти, билки, подправки, сладка и други.

Община Хасково подкрепя мисията на „Наше село“ да съхраним българския дух и да запознаем малки и големи с изобилието на българския бит и култура.

Върни се в началото на страницата