Спортните клубове в Хасково обявяват открити тренировки по повод 17 май- Ден на българския спорт

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с Решение №581 на Министерския съвет от 4 август 2006 година. Това е признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България.

На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария:

1. Даниел Бланву – роден в град Лозана, за учител в Кюстендил;

2. Алоиз Бюнтер – роден в Енетбюргер, за учител в Търновксата мъжка гимназия;

3. Жак Фардел – роден Нюшател, учител в Казанлъшко училище;

4. Шарл Шампо – роден в Ааро, учител в Софийската мъжка гимназия;

5. Лъис Айер – роден в Хомберт, учител в Ломското училище;

6. Август Векер – роден в Обони, учител в Пловдивската мъжка гимназия;

7. Жорж де Режибюс- роден в Ивердон, учител в Варненската гимназия;

8. Виктор Роберти – роден в Мудон, учител в Силистренското училище;

9. Емил Кюпфер – роден в Таскрен, за учител в Габровската мъжка гимназия;

10. Шарл Дюванел е пристигнал В България джа месеца по-рано преди останалите и учител в Русенската мъжка гимназия.

 Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Айер е придружен от десетина свои сънародници – гимнастици и спортни педагози. Въведени са непознати спортове като стрелба, лека атлетика, футбол, бокс. Със собствени средства той закупува спортни пособия от Швейцария. Първите боксови ръкавици и кожената футболна топка идват именно оттам. Освен на спортен дух, Айер учи младите българи и на патриотизъм. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шарл

Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина, като се представя повече от задоволяващо, участвайки в три дисциплини – успоредка, прескок и кон с гривни. Най-големият му успех е в кон с гривни, където заема пето място.

Ежегодно Oбщина Хасково организира различни спортни мероприятия по случай празника с открити тренировки и както следва:.

1. Клуб по спортно ориентиране „Компас 1994“ организира  открито занимание за всички желаещи деца на 14.05.2022 г. от 11:00 в парк „Ямача“, град Хасково /западно от футболните игрища с изкуствена настилка/.

 

 

2. Спортен клуб „Атлетик“ организира състезание по лека атлетика за деца в три дисциплини /60 м. гладко бягане, 200 м. и скок от място/ за деца от 5 до 16 г. от 17:00 ч. на 17.05.2022 г. на стадион „Хасково“, като всяко дете в съответната възраст може да се включи в състезанието.

3. Спортен клуб по борба „Ангел Войвода“ организира открита тренировка по борба на 17.05.2022 г. от 16:30 ч. в залата по борба на стадион „Младост“, град Хасково, като кани всички желаещи да се запознаят с тренировъчния процес на спорта донесъл медали от значими спортни форуми.

4. Клуб по аеробика „Виолена“ организира открити врати по повод 17 май 2022 г. в зала „Дружба“ /етаж 3/, както следва:

  • от 17:00 ч. – спортна аеробика за малки и големи;
  • от 18 ч. – BUNGEE FITNES;
  • 19 ч. – ZUMBA & DANCE FITNES.

5. Клуб по гимнастически спортове „Юнак“ по повод 17 май 2022 г. ще проведе открити тренировки за всички възрасти от 14:30 ч. до 18:00 ч. и спортна зала „Юнак“, гр. Хасково.

6. „Тенис клуб Хасково“ организира по повод празника открит урок по тенис за деца и възрастни на 17.05.2022 г. от 10:00 ч. на тенис кортове в парк „Кенана“, град Хасково.

Върни се в началото на страницата