Кметът на община Хасково Станислав Дечев за поредна година инициира кампанията „Език свещен…“

ЕЗИК СВЕЩЕН...шествие на думите и духа

Кметът на община Хасково Станислав Дечев за поредна година инициира кампанията „Език свещен…“ Тя е посветена на 24 май-Ден на българската просвета, култура и писменост!

Кампанията „Език свещен…“ започна през 2018 година. От тогава всяка година в навечерието на най-българския празник – Денят на българската азбука и книжовност-24 май, Станислав Дечев призова всички да споделят в социалните мрежи любими български стихотворения, посветени на България, българската писменост и език, и на първоучителите светите братя Кирил и Методий.

От днес до празничния 24 май на фейсбук-страницата на община Хасково ще публикуваме по едно българско стихотворение. Идеята е да си припомним свещените слова на великите български поети. Да направим празнично шествие с думи, възпяващи България, българската азбука и богатия ни език, история, традиции, вяра и дух на българина.

Кметът на Хасково Станислав Дечев се обръща с призив към всички учители и ученици, родители, просветни и читалищни дейци, журналисти, към всички, които тачат българското слово да се включат в кампанията „Език свещен…“ и да споделят своите любими български стихотворения.

Нека дните преди 24 май да бъдат дни на българската памет, гордост и самосъзнание! Нека покажем, че силата на българския дух е несломима и заедно можем да продължим напред, независимо от трудностите!

КЪМ РОДИНАТА

                     АТАНАС ДАЛЧЕВ

Не съм те никога избирал на земята.

Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.

Аз те обичам не защото си богата,

а само за това, че си родина моя.

 И българин съм не заради твойта слава

и твойте подвизи и твойта бранна сила,

а зарад туй, че съм безсилен да забравя

за ослепените бойци на Самуила.

Да търси, който ще, във теб сполука бърза

и почести, и власт със страст една и съща,

страданието мен по-силно с теб ме свързва

и нашата любов в една съдба превръща.

Върни се в началото на страницата