Внучката на Аспарух Лешников след като пристигна в Хасково: „Ако това е България, аз съм щастлива, че съм българка“

Историческо посещение в Хасково на внучката на легендарния Аспарух Лешников- Ари.

Джесика Лешников за първи път посети родния град на дядо си и за първи път пя пред българска публика. Именно най-близката родственица на Ари постави началото на дните, с които Хасково отбелязва 125 години от рождението на именития български тенор.

Празниците на Ари се организират от Община Хасково, Институт за исторически изследвания на БАН, Посолство на ФРГ в България и РИМ-Хасково.

Официални лица и ценители на творчеството на Аспарух Лешников поставиха цветя пред паметника на певеца. Във фоайето на ДКТ „Иван Димов“ беше открита изложба „Рицарят на горното ФА“, а кулминацията на вечерта беше концертът на Джесика Лешников. Тя изпълни за първи път песни от репертоара на дядо си на български език.

„ Когато говорим за Аспарух Лешников, ние не говорим само за ювелирна музика. Говорим за  космополитна личност, която въпреки превратностите, войните и смяната на държавните управления, успява да изгради име и музикална кариера на световно ниво. Лично аз определям живота, творчеството и мисията на Аспарух Лешников като епоха“, каза при откриването на Дните на Аспарух Лешников заместник-кметът Мария Вълчева.

Внучката на Ари Джесика Лешников разказа, че никога не е виждала дядо си, но чувства връзката с него от много малка. Още като дете са й казвали, че е наследила неговия кадифен глас. Тя сподели, че е трогната от топлото отношение на всички към нея, че е очарована от Хасково и хората тук и обобщи: „Ако това е България, аз съм щастлива, че съм българка“.

Аспарух Лешников е почетен гражданин на Хасково, с решение на Общински съвет от 2017 година. Тази вечер председателят на местния парламент Таня Захариева връчи почетното отличие и удостоверението за него на Джесика Лешников.

Внучката на Аспарух Лешников ще остане в Хасково през следващите два дни и ще награди победители на конкурса „С песните на Ари“ на гала-концертът в неделя вечерта в ОНЧ „Заря“.

Върни се в началото на страницата