Временно изпълняващият длъжността Кмет на Община Хасково Недялка Станева

коментира на пресконференция днес изказване на управителя на ВиК ЕООД – Хасково, че заради липса на ВиК асоциация могат да бъдат изгубени средства по европейските програми за ВиК инфраструктура. „За пореден път заявявам, че има ВиК Асоциация, учредена е на 31 януари 2012г. и Община Хасково е член на тази асоциация”. Недялка Станева коментира и задълженията на ВиК към общината, които само за миналата 2014 година възлизат на 14 000 лева и са за нанесени щети по инфраструктурата след отстранени аварии. Тази сума е над внасяната всяка година от операторите гаранция от 10 000 лева съгласно общинската наредба. По повод твърдения на управителя на ВиК ЕООД – Хасково, че всяка авария струва на дружеството 1000 лева,  Временно изпълняващият длъжността Кмет на Община Хасково подчерта, че е по-добре държавата и ВиК да инвестират в подмяна на водопроводната мрежа. Така както Община Хасково, след съответни решения на Общинския съвет, през последните 10 години  е вложила собствени средства  в размер на 5 600 000 лева във водопроводи и 6 900 000 лева в канализация.
Недялка Станева коментира и наболелия проблем с ниското налягане на водата по високите етажи в блок 42 в кв. Орфей, причината за което остава неизвестна, тъй като при направените проверки авария не е открита. „Ако причината, както твърдят от ВиК е в дължими суми от живущите в блока към водното дружество, защо тези суми не са събрани досега и защо точно сега се намаля налягането на водата? Освен това, ако от ВиК твърдят, че не могат да влезнат вътре, как установиха размера на дължимата сума? Има полиция, могат да  бъдат придружени. Въпреки отправеното предложение от общината към водното дружество, екип от представители на общината и дружеството да обходят апартаментите и установят къде има водомери, къде има или няма инкасо, до момента няма отговор от ВиК дали това ще се случи. Вода също няма.”, допълни Недялка Станева.
Временно изпълняващият длъжността Кмет на Община Хасково Недялка Станева взе отношение и по направен коментар от жители на кв. Куба, че администрацията не е уважила искане на възрастните хора да бъде поставена беседка пред блока им. „Още през месец декември 2014 година експертен съвет е одобрил схема за поставяне на беседката, тя е доставена и е на склад, възложено е монтирането й. Предложихме няколко места за монтаж, но домоуправителят и група живущи в блока отказват монтажа с мотива, че беседката ще им пречи. Беседката е налична. Общината е удовлетворила искането. Нека съседите се разберат къде да бъде монтирана тя.”, уточни  Временно изпълняващият длъжността Кмет на Община Хасково Недялка Станева.

Върни се в началото на страницата