• 14.05.2022 - 15.05.2022
  • Парк Кенана


    Община Хасково

 

ОРГАНИЗИРА

56 НАЦИОНАЛЕН СЪБОР

НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО

КИТНА ТРАКИЯ ПЕЕ И ТАНЦУВА

 

14 – 15 МАЙ 2022 г.,

ХАСКОВО, ПАРК КЕНАНА

 

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е фолклорната емблема на Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество.

56-то издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в рамките на два дни – 14 и 15 май 2022 г.

 

Първият ден, 14 май 2022 г. (събота),  ще бъде с конкурсен характер. Участват любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории:

  • Певчески групи
  • Танцови групи
  • Ансамбли
  • Индивидуални изпълнители
  • Народни обичаи

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи.

Във всяка категория община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за представянето си на уникалния събор за самодейци и автентични изпълнители.

 

За конкурса на 14 май е необходимо участниците да попълнят заявка по образец и да я изпратят на имейл: culture@haskovo.bg или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл. „Общински“ №1

 

Вторият ден на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ – 15 май, ще бъде сцена за изпълнения на детски танцови състави  за народни танци от регион Хасково.  В празничния ден каним всички малки и големи деца от Хасково и областта заедно да изиграем най-дългото тракийско детско хоро и така за пореден път да заявим своята любов към всичко българско и родно. Нека покажем, че народната традицията, която ни е съхранила през вековете, извира от всяко българско сърце.    


 

Регламентът и заявката за участие ще намерите в прикачения файл. 

Върни се в началото на страницата